Iso mies, älä itke! Olin eräässä tilanteessa, jossa eräs mies oli kohdannut jotain menneisyyden kipujaan. Oli aika surra. Huomasin ympärillä ihmisten olevan aavistuksen hämmentyneenä; "mikä Sinulle ..... on tullut?". Kuitenkin oli lohduttajiakin. Oli vierellä istujia. Ihminen kohtasi siinä ihmisen. Seurasin tilannetta ja rukoilin hiljaa. Sanoitta kosketin häntä olkapäästä. Kiitin, että miehen sisällä oli liikahtanut jotain pitkään hiljaa ollutta. Uskon, että Jumalan armosta hän sai kohdata jotain, joka laittoi ison miehenkin liikuttuneeseen tilaan. Viereisestä huoneesta kuulin kohta jonkun sanovan leikkisästi; "Iso mies, älähän nyt!"

Tuli mieleeni siinä oma lapsuus. Miten usein kuulin; "Iso tyttö, älä itke". Miten usein olemmekaan kuulleet sen; Iso tyttö, iso poika, älä itke. Ehkä miehille on vielä useammin sanottu näin. Liian moni vanhempi sortuu muka lohduttamaan tukahduttamalla lapsen tunteet. Tukahduttamalla sen, mitä silloin pitäisi itkeä kun on aika. Älä naura; "Itku pitkästä ilosta, pieru tyhjän nauramisesta. Iso tyttö, poika; Älä itke, ei se niin paljon satu! Iso tyttö, poika, ole nyt reipas!" Viesti on: Tunteesi on väärä. Älä vain puhu kavereillekaan mitään. Älä tunne. Älä ole lapsi. Samalla saamme vähättelyn koko olemukseemme. Liian tuttua monelle meistä.

Miten olemmekaan joutuneet jäädyttämään tunteemme. Älä tunne, älä puhu, älä luota. Kohta kierre jatkuu. Syvä yksinäisyys. Miten helppoa on mitätöidä itsekin oma elämänsä. Usein siellä taustalla on kuitenkin joku malli, joka ohjaa. Joh.11 kerrotaan kun Jeesus herättää Lasaruksen kuolleista. Siinä matkalla Lasaruksen luo Raamattu kertoo miten Jeesus rakasti, oli iloinen, syvästi liikuttunut, itki, järkyttyi ja v38 käännös sanoo jopa että vapisi. Jeesus oli ihminen ja kun me olemme ihmisiä meillä on tunteet ellei niitä tukahduteta. Itkemmekin. Jeesuskin itki. Tunnekokemusten etsiminen ja tunteva elävä ihminen on kaksi eri asiaa. Jeesus on tullut antamaan meille elämän.

Rukoillaan sitä, että jäätyneet tunteemme ja sydämemme saisi sulaa Jeesuksen rakkaudesta Hänen Pyhän Henkensä kautta ja saamme itkeä ja nauraa ilman syyllisyyttä. Saamme vapautua Jumalan lapseuteen, joka antaa meidän olla kuin pieni itkevä lapsi Isän sylissä. "Pieni tyttöni, pieni poikani. Itke vaan. Isä pitää sylissä ja rakastaa". Hän sulattaa vuosien jään sydämestämme. "Pieni tyttöni, pieni poikani naura vaan. Isä iloitsee kanssasi ja rakastaa."