Olen monesti viime vuosien aikana miettinyt kysymysten ja vaikeuksienkin keskellä millä on merkitystä. Vaikeuksia voi tulla omaan elämäämme asioitten kautta mihin emme aina välttämättä ole voineet itse vaikuttaa. Pahan puhumista -jopa valheita. Ihmisenä se tuntuu pahalle ja loukkaa ja satuttaa meitä pahastikin. Mustamaalaaminen vaikeuttaa elämäämme ja joskus työtämmekin. Kuitenkin taistelua on ja tulee olemaan -pahempaa vielä. Työkaverini Esko Räsänen aina tuumasi taisteluiden keskellä, että luuletkos Muhonen olevasi jotenkin erikoinen ettei sinulla vaikeuksia olisi. Jos muillakin hengellisen työn tekijöillä on ollut niin miksi ei sinulla. Se lohdutti. Totuus asiasta vapautti.

Kun taisteluita tulee olennaista ei ole se mitä tapahtuu tai jää tapahtumatta, vaan olennaista on se miten siihen suhtaudumme. Lähdemmekö puolustelemaan. Puhumaan samalla tavalla pahaa. Silloin olemme itsekin osallisia siihen. Suhtautumisemme asioihin on tärkeintä. Siunaava asenne kaikkia kohtaan. Olkoon vaikka näkemyserojakin. Tärkeintä vaikeuksien keskellä ei ole se, mitä tapahtuu tai ei tapahdu, vaan kenen kanssa niissä vaikeuksissa olemme. Olemmeko kavereiden kanssa tai yksin vai olemmeko todellisen puolustajamme Jeesuksen Kristuksen kanssa. Lohdun ja toivon tuojan. Ei Jeesuksen elämä helppoa ollut ja jos vähääkään kuljemme Hänen jalanjäljissään saamme myös kärsimyksiä.

Joku on joskus sanonut; Se mitä on takanasi tai mitä on edessäsi merkitsee vähän verrattuna siihen, mitä on sydämessäsi. Ilkka Puhakka aikoinaan antoi minulle tärkeän neuvon, joka on kantanut vuosien ajan. "Tapahtuu sinulle mitä tahansa, niin pidä huoli vain siitä, että sydämesi kestää puhtaana ja et katkeroidu". Viisas ja tärkeä neuvo. Katkera sydän levittää myrkkyä, mikä voi vahingoittaa jopa seurakuntia tai yhteisöjä. Anteeksantava mieli rakentaa aina yhteyttä. Pahan puhuminen voi haavoittaa hengellisen työn tekijöitä tai jopa järjestöjä, mutta siunaava asenne ja hyvän puhuminen rakentaaa. Eikö totta.

Rukoillaan, että oli meidän elämän tilanteemme mikä tahansa ja tapahtui meille mitä tahansa, Jumala pitäisi sydämemme puhtaana. Sitä Hän voi siunata. Että suhtaudumme oikein asioihin. Näemme kovuuden takana olevan rikkinäisyyden, joka huutaa -rakasta minua. Jos Sinua on haavoitettu, niin rukoile voimaa siunata niitä ihmisiä, niin huomaat miten Jumala alkaa toimimaan. Rukoillaan anteeksiantamuksen voimaa vaikka mitä olisi tapahtunut. Anteeksiantamus vapauttaa. Vapauteen Kristus meidät vapautti. Vaikeidenkin tilanteiden keskellä luotetaan Jeesukseen enemmän kuin olosuhteisiin tai varsinkaan itseemme.