Olen viime päivinä ollut Esterin sekä erityisesti Ruutin kirjan äärellä. Lukenut, kuunnellut, tutkinut ja lenkilläkin ollessa matkustanut niitä maisemia. Miettinyt Ruutin kertomuksen elämää. Olen saanut olla inhimillisen rakkauskertomuksen, uskollisuuden siunauksen, ystävyyden, puhtauden, nöyryyden, Mooseksen lakien mutta ennenkaikkea lunastajamme Jeesuksen Kristuksen äärellä Booasin toiminnan ja Noomin rakkauden kautta. Moni muukin asia kertomuksen kautta on koskettanut sydäntäni.

Noomi kaikkensa menettäneenä palasi takaisin kotiseudulleen. Ei liene ollut helppoa. Kuitenkin kaiken jälkeen seurasi yhteinen ilo paikkakunnalla. Ja lopulta koko maailmassa. Raamatun kertomusten äärellä Jumala puhuttelee arjen asioitakin. Monissa elämän vaiheissa Sana on ollut rohkaisuksi, kehoitukseksi ja vahvistukseksi. Minua kosketti erityisesti Ruutin elämässä hänen arkisuutensa, uskollisuutensa ja se miten hän sai olla vahvassa Jumalan johdatuksessa varmaan edes huomaamatta sitä itse.

Ei Ruutille tullut suuria ilmestyksiä taivaasta, eikä liikennemerkkien tavoin ohjeita elämän risteyskohta vaiheissa. Hän vain kulki eteenpäin. Uskollisuus rakastavaan anoppiin voitti muut suunnitelmat. Rakkauden kautta Jumala vain yksinkertaisesti johdatti häntä arjen keskellä. Tavallinen nainen. Raamattu sanoo, että sattumalta Ruut meni Booasin pellolle. Ei kuitenkaan sattumalta. Ruut ei tajunnut varmaan elämänsä aikana, missä tehtävässä hän sai olla iankaikkisuus näkökulmasta. Olihan hän Jeesuksen esiäiti. Ruut kulki myös siellä, missä monet ei haluaisi kulkea. Poimimassa maahan pudonneita tähkiä. Toisten tähteitä. Näin hän julkisesti tunnustautui köyhäksi apua tarvitsevaksi.

Minua siunasi erityisesti se, miten Booas näki leskinaisen. Kysyi leikkuuväen päällysmieheltä; Kenen tuo nuori nainen on? Kiinnostui ehkä hiljaa jyviä keräävästä naisesta. Kuuli, että Ruut oli poiminut tähkiä ahkerasti aamusta saakka lähes levähtämättä. Voin nähdä silmissäni tuon tilanteen. Mitähän Booasin sydämessä liikahti? Kertomuksesta myöhemmin tulee esille Booan arvostus Ruutia kohtaan -rakastuminen ja vaimoksi ottaminen. Booas huolehti hänestä koko ajan -alusta saakka ja otti kokonaisvaltaiseen suojelukseensa. Erityinen Jumalan suojelus ilmeni hänen kauttaan. Booas näki naisen uskollisuuden anoppiaan Noomia kohtaan. Ruutista puhuttiin hyvää hänen elämänarvojensa takia ja se varmaan puhutteli häntä. Ruut ei juossut muiden miesten perässä, vaan nöyränä eli elämäänsä. Booasin arvostus Ruutia kohtaan on koskettavaa. Arvostettava, kunnioitettava mies. Miten hienotunteisesti hän toimi saadakseen itselleen vaimon Ruutista.

Olin eräässä kokouksessa missä eräs Israelilainen puhuja kertoi, että heidän avioliittolupauksessa oli Ruutin kirjan jakeet 16 ja 17. Ruut lupasi siinä Noomille olla hänen kanssaan vaikka tämä pyysi häntä lähtemään omille teille. Noomi ei voinut luvata mitään suurta ja helppoa elämää Ruutille. Rakkaus ja välittäminen oli Ruutille suurempi kuin lupauksen toivo. Ruut sanoo: mihin sinä menet, sinne minäkin menen, ja mihin sinä jäät, sinne minäkin jään, sinun kansasi on minun kansani, sinun Jumalasi on minun Jumalani. Missä sinä kuolet, siellä minäkin tahdon kuolla ja sinne tulla haudatuksi. Herra rangaiskoon minua nyt ja vasta, jos muu kuin kuolema erottaa meidät. Tässä kohdassa on 7 lupausta uskollisuudesta jotka kattaa paljon. Ihana uskollisuus, joka Ruutille sitten myöhemmin osoittautui suureksi siunaukseksi. Ihana lupaus myös avioliittoa aloittaessa vaikka tänäänkin.

Itse elämään monta kertaa pettyneenä arvostan syvästi avioliittoja, jotka ovat kestäneet niin ylä- kuin alamäet. Vanhemmillani oli joitakin vuosia sitten timanttihäät. Äitini sanoi, että heitä on kantanut usko, toivo ja rakkaus. Varmasti on ollut vaikeitakin vaiheita, mutta uskollisuus avioliittolupaukseen on pitänyt. Omalla kohdalla kaikki on särkynyt, mutta samalla elämän arvoja on saanut puntaroida. Arvostan tänään eri tavalla parisuhdetta. Tänä aikana erotaan liiankin helposti. Aina se ei ole itsestä kiinni ja armollisuus siinäkin asiassa on se minkä avulla jaksaa. Rukoillaan avioliittojen puolesta. Sitä tämä aika tarvitsee kaiken arvottomuuden ja uskottomuuden keskellä.

Näetkö Sinä Jumalan johdatuksen elämässäsi? Oletko arjen puurtaja? Lohduttakoon Ruutin elämä myös Sinua kysymyksissäsi. Keskeneräisyydessä. Vailla vastausta olevissa vaiheissa. Kysymyksissä -olenko edes johdatuksessa? Ketään meistä ei ole luotu turhaan ja kenenkään elämä ei ole merkityksetön. Sinun elämälläsi voi olla merkitys, jota et ehkä edes ajassa näe. Tämänkin päivän vaiheilla. Jumala on kanssasi arjen keskellä. Hän johdattaa vaikka et sitä aina näe tai koe. Hän on suurempi kuin mahdottomat olosuhteet. Tuntuiko Ruutista mennessään poimimaan maahan jääneitä tähkiä olevansa suuressa Jumalan suunnitelmassa ja suuressa tehtävässä. Tuskinpa vaan! Silti hän oli juuri oikeassa paikassa oikealla hetkellä. Suuressa tehtävässä.

Vaikka ei tuntuisi miltään niin arkistenkin asioiden kautta Jumala voi johtaa elämäsi johonkin tärkeään. Tämä päivä on tärkeä. Rukoillaan uskollisuutta suhteessa lähimmäisiin ja suhteessa Jumalaan. Rukoillaan Booasin kaltaisia lähimmäisiä, jotka näkevät elämämme ja sydämemme oikein. Toinen toistemme arvostusta, huolenpitoa ja suojelusta. Jumala on uskollinen meistä huolimatta, koska ei voi itseään kieltää. Hän vie suunnitelmansa loppuun saakka arjen keskellä. Sinun ja minun kohdalla. Booas oli sukulunastaja ja Ruutinkin elämän muuttaja. Meidän lunastajamme on Jeesus Kristus. Hänen kautta elämämme voi muuttua niinkuin Ruutin elämä muuttui. Arvottomasta oikeaan arvoon. Lunastajamme elää!