Eilen illalla polttelin kynttilöitä ja lepäilin kotona. Yhtäkkiä tuli mieleeni odotus. Kuin lapsena ennen joulua odotti innolla. Usein ennen joulua minulle tulee samanlainen tunne. Tai yleensä jonkun uuden edessä. Odotus uudesta ja rukousvastausten täyttymisestä pilkahtaa välillä sydämeen. Uskallanko toivoa. Uskallanko haaveilla. Liian usein joulun jälkeen sama arki jatkuu ja monet pettymykset tulevat liian suurista odotuksista. Lahjat eivät olleetkaan sitä mitä odotti tai ne eivät vaan tuntuneet siltä mitä sisin kaipasi. Tai rukousvastauksia ei vielä tullutkaan. Lahjaksi saatu tavara ei täytäkään sisäisiä kaipauksiamme. Joulun odotus ei täyttynytkään rahalla tai tavaralla.

Tänään paikallisessa lehdessä oli tutkimuksen tulokset joululahjatoiveista ja antamisissuunnitelmista. Yllättäen suurimmat toiveet tutkimuksessa eivät olleetkaan tavarassa, vaan ihmiset kaipasivat rakkautta ja hellyyttä ja hemmottelua kaikkein eniten. Tutkimuksessa toiveet niiden saamisessa olivat suurempia kuin niiden antaminen. Mieleeni tuli monet yksinäiset ihmiset. Heillä ei monesti ole mahdollisuutta jakaa näitä asioita, mutta rakkauden kaipuu taitaa olla silti meissä kaikissa. Joulun alla monella sisäiset kivut ja menetykset nousevat pintaan. Ehkä avioero, läheisen kuolema tai joku muu menetys. Arjen vilske vaihtuu hiljaisuuteen, jossa kivutkin kuuluvat sisimmästä. Perheet kokoontuvat yhteen. Ehkä perhettä ei enää ole samalla tavalla. Hyvin totta liian monelle meistä. Kaikille juhlapyhät tai niiden odotus ei todellakaan ole mitään juhlaa. Se voi olla yksinäisyyttä.

Kun itse olin ensimmäistä joulua yksin ja erossa perheestä, tuska oli suuri. Vuosikymmenten ihanat joulun juhlan hetket sukulaisten kanssa tulvahtivat mieleen. Kaikki olikin poissa. Epäonnistumisen tunnetta, yksinäisyyden kipua iholla saakka. Siitä kuitenkin iloitsin, että lapsilla jatkui ihana joulun vietto sukulaisten parissa. Se oli tärkeintä. Kesken aattoiltaa ystäväni laittoi viestin; "Hyvää Jeesuksen syntymäpäivää"! Siinä samassa kipuni hellitti ja kiitollisuuden itku täytti sydämeni. Tunsin Jeesuksen rakkauden läsnäolon konkreettisesti. Hiljaisuus hoiti ja sain viettää yllättäen ihanan joulun. Joulu oli erilainen, mutta ei niin kamala kuin olin pelännyt.

Mitä tänä jouluna odotan. Mitä sisälläni alkaa käynistymään kaiken pikkujoulumainonnan keskellä. Uskallanko sanoa, että kaipaan perheeltäni rakkautta ja hellyyttä ja hemmottelua, niinkuin tutkimuksen tulokset osoitti meidän useimpien ajattelevan. Uskallanko sanoa, että tänä jouluna en tarvitse mitään tavaraa, vaan yhdessäoloa. Uskallanko sanoa kun olen yksin, että kaipaan ihmistä lähelleni. Uskallanko sanoa, että elämäni tarvitsee rakkauden kosketusta. Hemmottelua on helpompi kääriä lahjapakettiin vaikka yksinäisen, mutta rakkaus onkin sitten toista. Sitä ei voi ostaa eikä sitä saa rahalla. Se on todella lahja, josta kannattaa kiittää! Joulun halutuinta lahjaa ei saa rahalla. Rakkaus on arvokkain lahja. Meissä ihmisissä elää tarve rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Sinulle yksinäinen ihminen, joka odotat joululta ehkä vielä enemmän kuin monet perheelliset. Jospa tänä jouluna elämä muuttuu. Jospa tänä jouluna rukousvastaukset tulee. Sinulle ystäväni: Saat olla tarvitseva, saat kertoa Jumalalle kipusi ja kaipauksesi. Joulun sanoman keskellä voimme kokea muuta kuin lahjapakettien avaamista. Joulun sanoman oikea lahja on ikuinen. Se on täynnä rakkautta ja hellyyttä vaikka keskellä kipua ja surua. Se lahja antaa varmasti luvan hemmottelulle ja itsestä huolehtimiselle. Jospa tänä jouluna hiljentyisimme sen sanoman äärelle, miksi joulua yleensäkin vietetään. Tule Jeesus lähelle meitä Sinun syntymän juhlan päivänä. Sinä Jeesus et ole enää pieni vauva, vaan ristiinnaulittu, mutta ylösnoussut kansamme vapahtaja ja pelastaja. Sinä elät tänäkin jouluna ja keskellä odotusta. ! On ilo saada omistaa kaikkein suurin lahja. Sinun läheisyyttäsi kaipaamme rakas Jeesus! Anna mulle ja lukijalle rakkautta, hellyyttä ja hemmottelua ;) Sitä tarvitsemme. Joka päivä! Kääritäänkö tänä jouluna lahjat sydämeen eikä paperiin! Se kannattaa aloittaa jo tänään. Tehdään siitä oikein iso paketti, joka ilahduttaa monia ja meitä itseämmekin ;)