Liian usein kun sairastamme tai elämässämme on kipuja syytämme itseämme ja mietimme mistä minua rangaistaan. Vielä lähimmäinenkin saattaa sitä syytöstä ruokkia. Liian usein kuulen sanotun, että jos sinulla on sairautta, et ole edes varmaan uskossakaan.

Joh.9 kerrotaan miehestä, joka oli sokeana syntynyt. Siinä nähtiin samantyyppinen hetki. Epäilystä? " Rabbi, kuka on tehnyt sen synnin, jonka vuoksi hän on syntynyt sokeana? Hän itsekö vai hänen vanhempansa" Voi kuvitella hyvin sokean tuskan ja syyllisen olon. Siihen aikaan uskottiin yleisesti sairauden ja muun kärsimyksen olevan rangaistusta synnnistä. Opetuslapset pohtivat kun mies oli sairastunut ennen syntymää. Kenen vika se silloin on? Eikö totta tänäänkin?

Jeesus oli taas kerran radikaali. Hänen tehtävänsä oli tuoda valoa toivottomuuteen ja syyttömyyttä syyllisyyteen. Jeesus vastasi lyhyesti: "Ei hän eivätkä hänen vanhempansa. Niin on tapahtunut, jotta Jumalan teot tulisivat hänessä julki." Molemmat vaihtoehdot Jeesus mitätöi yhdellä lauseella. Taas kerran Jeesus oli heikomman puolella. Syyllisyys oli pois pyyhkäisty. Jesajan kirjassa Jeesuksesta sanotaan; Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava, josta kaikki käänsivät katseensa pois. Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet. Ja kuitenkin hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme. Omista teoistaan me uskoimme hänen kärsivän rangaistusta, luulimme Jumalan häntä niistä lyövän ja kurittavan, vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet." Ajattele Jeesusta ristillä. Hän tuntee kipumme ja sairautemme. Sairauden tuttava. Jopa pois käännetyt katseet hän tietää. Hän tietää miltä tuntuu olla hylätty. Häntäkin epäiltiin omista synneistä. Täysin syyttä.

Parina päivänä kuvasimme TV-kuvauksia Kerimäellä ja Savonlinnassa. Tajusin syvästi miten Jumala on hoitanut, vaikka matka on kesken. Tajusin, miten itse olin rikkonut itseäni ja miten minua oli rikottu. Joskus kipumme johtuu menneisyydestä. Ehkä jonkun synnistäkin. Etenkin hyväksikäytetty kantaa tekijän synnin seurausta, usein liian pitkään. Ei kuitenkaan aina ole siitä kysymys niinkuin ei tällä sokealla miehellä. Miten usein olen syyttänyt itseäni sairauksistani, virheistäni. Olen ollut oikein itsevihan ja itsesyytöksen mestari. Olen sanonut myös, että minulla on erittäin vahva armolahja; Ylenmääräisen huolehtimisen armolahja ;)

Pikkuhiljaa jotain on voinut jättää ristin juurellekin. "Heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen" Ajattele, miten rohkaiseva kertomus kun Jumala parantaa sokean miehen. Miksi hän sairasti? Siksi, että Jumalan teot tulisivat julki parantumisen kautta. Onko Sinulla kipuja ja sairauksia. Ethän syytä niistä itseäsi. Jätetään Jeesuksen ristin työn alle kaikki kipumme. Rukoillaan, että Jeesus koskettaa kipuamme. Että saamme olla todistuksia Jumalan teoista. Mutta ennenkaikkea kiitetään suurimmasta ihmeestä; Pelastuksen lahjasta!